یکشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۵ - ۰۸:۳۹
سه رکن شکل‌دهنده هویت دینی و بعثت مردم/ هویت دینی سپر جامعه در برابر تهاجم‌هاست

حوزه/ مسئول مرکز مشاوره سماح قم با تبیین مفهوم «امت مبعوث»، گفت: بعثت اجتماعی زمانی شکل می‌گیرد که معنا در جان انسان‌ها بنشیند و به هویت تبدیل شود؛ هویتی که به گفته او، جامعه را در برابر فشارها، تهدیدها و تلاش برای دستکاری افکار عمومی مقاوم می‌سازد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین سید حسن حسینی، در موکب رسانه‌ای مرکز رسانه و فضای مجازی حوزه‌های علمیه با عنوان «امت مبعوث» در قم، با نگاهی تاریخی و روان‌شناختی به مفهوم بعثت، از نقش معنا و هویت در شکل‌گیری حرکت‌های اجتماعی و دینی سخن گفت.

وی با اشاره به تاریخ بعثت‌ها در امت‌های مختلف اظهار داشت: در طول تاریخ، امت‌های بسیاری مبعوث شده‌اند و کربلا نیز نمونه‌ای برجسته از بعثت است؛ بعثتی که در ظاهر با شهادت امام حسین(ع) و یارانش همراه بود، اما حقیقت آن، حراست دائمی از دین و ارزش‌هاست.

مسئول مرکز مشاوره سماح قم خاطرنشان ساخت: بعثت نخست برای خود پیامبر اکرم(ص) بود، اما بعثت دیگر در نهضت عاشورا تجلی یافت.

بعثت؛ پیوند معنا و هویت

حجت‌الاسلام والمسلمین حسینی با طرح این پرسش که «از منظر روان‌شناسی اسلامی انسان چه زمانی مبعوث می‌شود؟» توضیح داد: بعثت زمانی رخ می‌دهد که معنا در وجود انسان شکل بگیرد و این معنا به هویت تبدیل شود.

وی با مثالی از تجربه مادری افزود: مادر پیش از تولد فرزند، معنای مادری را درک می‌کند و با تولد فرزند، این معنا به احساس و هویت مادری بدل می‌شود.

این روانشناس اسلامی تصریح کرد: امام خمینی(ره) نیز با ایجاد معنا در جامعه، هویتی دینی و انقلابی در انسان‌ها پدید آورد که نتیجه آن، بعثت اجتماعی بود. وقتی معنا شکل بگیرد و به هویت تبدیل شود، انسان به مرحله‌ای می‌رسد که آسیب‌پذیری او به حداقل می‌رسد.

هویت؛ عامل ایستادگی

وی با اشاره به نمونه‌ای تاریخی گفت: هویت حضرت عباس(ع) با امام حسین(ع) معنا یافته بود؛ از همین رو، وقتی در شب عاشورا امان‌نامه‌ای برای او آوردند، آن را نپذیرفت. بنابراین، وقتی هویت شکل بگیرد، انسان مبعوث می‌شود و رسالت خود را رها نمی‌کند.

سه رکن شکل‌دهنده هویت و بعثت مردم

مسئول مرکز مشاوره سماح قم، عناصر شکل‌دهنده هویت و بعثت اجتماعی را در سه محور دانست و گفت: عنصر نخست، رهبر و بزرگ جامعه است. به همین دلیل، دشمنان هرگاه بخواهند به ملتی ضربه بزنند، ابتدا رهبران آن جامعه را هدف قرار می‌دهند.

وی عنصر دوم را «مادر» دانست و افزود: مادری از دوران بارداری آغاز می‌شود؛ زمانی که معنا در وجود زن شکل می‌گیرد و او تا پایان عمر با این بعثت همراه است. به گفته حسینی، دشمنان نیز برای تضعیف جوامع، برنامه‌ریزی ویژه‌ای برای کم‌رنگ کردن جایگاه مادری دارند و تلاش می‌کنند این احساس را به حداقل برسانند.

حجت‌الاسلام والمسلمین حسینی ادامه داد: عنصر سوم «معلم» است؛ کسی که مسئولیت بزرگ معنابخشی به نسل‌ها را بر عهده دارد.

این روانشناس تصریح کرد: کشوری که به آینده، فرهنگ و سلامت جامعه خود اهمیت می‌دهد، باید جایگاه معلم را جدی بگیرد.

بعثت اجتماعی و استقامت مردم

وی با طرح این پرسش که «آیا مردم از حضور شبانه و حماسه‌آفرینی خسته نمی‌شوند؟» گفت: وقتی هویت در درون انسان شکل بگیرد، دستکاری‌پذیری او بسیار کاهش می‌یابد. شیعه جان می‌دهد، اما از رسالتی که بر دوش دارد کوتاه نمی‌آید.

حجت‌الاسلام والمسلمین حسینی افزود: هرچه خداشناسی و توحید در جامعه عمیق‌تر شود، معنا قوی‌تر و استقامت در مسیر الهی محکم‌تر خواهد بود. به باور او، بسیاری از انحراف‌ها ناشی از ضعف در درک صحیح توحید است و گاه تصویری ناقص از خداوند در ذهن انسان‌ها شکل می‌گیرد.

نقد وضعیت جهان اسلام و توصیه به مسئولان

این سخنران با اشاره به تحولات منطقه‌ای گفت: کشورهایی که ظاهری اسلامی دارند اما در کنار رژیم صهیونیستی علیه یک کشور اسلامی قرار می‌گیرند، باید توحید خود را بازنگری کنند؛ چراکه صرف نام مسلمان بودن کافی نیست.

وی در ادامه خطاب به مسئولان و دولتمردان تأکید کرد: هرکس باید بر اساس هویت خود به وظیفه‌اش عمل کند. مردم با وجود تغییر سبک زندگی، شب‌ها تا نیمه‌شب در میدان حضور دارند و روزها به کار و زندگی خود می‌رسند. اگر قدر این ملت دانسته نشود، پشیمانی به‌دنبال خواهد داشت.

حجت‌الاسلام والمسلمین حسینی همچنین بر ضرورت توجه به معیشت مردم تأکید کرد و گفت: مهار گرانی‌های افسارگسیخته و پرهیز از اظهارنظرهای نادرست، از مطالبات جدی جامعه است؛ مطالباتی که بی‌توجهی به آن‌ها می‌تواند سرمایه اجتماعی را تضعیف کند.

انتهای پیام/

خبرنگار: علیرضا سهلانی

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha